Guide: slik låner du penger til en flunkende ny sykkel

Ruffian Sykkel

Sykling er ikke bare sunt for kropp og helse, men også et godt transportmiddel hvis man skal tenke på miljøet. Hvis du kjører en mellomstor bil vil du bidra med 1.3 tonn CO2 i atmosfæren hvert eneste år i følge YouCanBikeThere.com. Hvis du sykler, så bidrar du nøyaktig med null. Ikke noe bensin, ikke noe farlig og miljøfiendtlig utslipp.

De større byene i Norge legger mer og mer til rette for at sykling skal bli en mer integrert del av den urbane livsstilen, og både Bergen og Oslo har de siste årene satset kraftig på separate sykkelveier for folk som skal til og fra arbeid eller skole. Dette har ført til at mange nordmenn har valgt å bruke større summer på gode sykler de seneste årene. Man kan faktisk forsvare kjøp av en dyr sykkel fra et økonomisk standpunkt i og med at sykkelen vil erstatte utgiftene man har til en bil eller buss/t-banekort.

Hva koster en god sykkel?

Det finnes mange gode sykler. Spørsmålet er naturligvis hva du skal bruke sykkelen til. Du forstår kanskje at det ikke er samme sykkel som er optimal til å vinne Birkebeinerrittet og som er god til å sykle fra Lysaker til Aker Brygge for å komme seg på jobb en mandags morgen.

Sykler kommer i alle forskjellige priskategorier, men snittprisen på voksensykler som selges i Norge ligger opp mot 5000-7500 kroner. Hvis man skal kjøpe en sykkel av høy kvalitet som varer over mange år, så skal man nok regne med å måtte betale det dobbelte. Det er først og fremst merkevaren samt kvaliteten på materialene som avgjør hvor dyr en sykkel er.

Man kan spare mye penger på å kjøpe en sykkel brukt. I skrivende stund er det rundt 12,000 treff på ordet ”sykkel” hos Finn.no. Det forteller en god del om hvor stort bruktsykkelmarkedet er i Norge og hvor mange typer sykler som finnes der ute til en godt rabattert pris. Her finner man sykler fra helt ned til 200 kroner og godt over tjue tusen. Sannsynligheten er altså stor for at den sykkeltypen du er ute etter vil finnes enten gjennom en annonse på Facebook eller Finn.no.

Kan man få lån til å kjøpe sykkel?

I aller høyeste grad. Forbrukslån er den beste måten å låne penger til en sykkel på, og mange av de norske bankene har allerede nevnt sykkel som et godt investeringsobjekt i markedsføringen sin av slike lån. Et forbrukslån har ingen forpliktelser i forhold til opplysning av hva man bruker pengene til, så du kan helt fritt bruke akkurat så mye penger du vil på sykkelen.

Og med tanke på at enkelte forbrukerbanker har et tak så høyt som 500,000 norske kroner, så er det nok heller ingen begrensning på hvor dyr sykkel du kan investere i. Med et slikt lån vil du både få råd til drømmesykkelen samt en forsikring som varer over flere år. Pass på at du ikke velger et forbrukslån med et veldig høyt etableringsgebyr når du søker lån. Hvis du utelukkende søker lån for å kjøpe en sykkel, så er det i veldig få tilfeller mer enn 50,000 kroner man trenger – og da er det ekstra surt å måtte betale et etableringsgebyr på rundt 3000. Sammenlign forbrukslån før du velger å søke. Det vil du alltid spare mye penger på.

Butikken tilbyr meg nedbetaling – bør jeg slå til?

Det er nok veldig sjelden at ansatte i XXLs og G-Sports fysiske butikker tilbyr kunden en form for nedbetalingsløsning for å kjøpe sykkel. I de fleste butikkene er det nok kun kort eller kontant som fungerer. Men det er mange nettbutikker som tilbyr såkalt ”nedbetaling” eller ”butikkfinansiering” til folk som ikke har penger akkurat nå. En slik betalingsløsning bør man, såfremt man har muligheten til å få annen type finansiering, avslå. Det er et dårlig kamuflert forbrukslån med høye renter der både banken og nettbutikken skal ha sin del av profitten. Med andre ord: det blir dårligere lånebetingelser for deg.

Hvis du skal låne penger til å kjøpe sykkel, så skal du gjøre dette uavhengig av butikken du kjøper den fra. Noe annet kommer du til å angre på når du begynner å regne ut den effektive renten du blir nødt til å betale.

Sykkeltyveri – den nye landeplagen

Når folk bruker mer og mer penger på sykler, så åpner dette (dessverre) også opp for et økende illegalt marked rettet mot sykkeleiere. Sykkeltyveri.no melder om at det stjeles over 60,000 sykler hvert år og at totalverdien på disse syklene er over 300 millioner norske kroner. Oslo har den klart høyeste frekvensen av sykkeltyverier – her foregår rundt en fjerdedel av alle tyverier i hele landet.

Hvis du blir frastjålet sykkelen din er det ofte veldig lite du kan gjøre. Politiets oppklaringsprosent på slike saker er uhyre lav, noe som gjør at håpet for å få tilbake sykkelen dessverre er forsvinnende liten. Men fra et økonomisk standpunkt er det visse forhåndsregler man kan gjøre. Mange nettbutikker og fysiske butikker (som blant annet G-Sport og XXL) tilbyr forsikring som en del av pakken når de selger en ny sykkel. Da vil man kunne få erstatning hvis sykkelen blir frastjålet og/eller sykkelen tilbake når/hvis politiet finner den.  

Sykkeltyveriene er ikke utelukkende en dårlig ting for deg som forbruker. Selvfølgelig er det kjedelig hvis du blir frastjålet sykkelen, men hvis du sitter på andre siden av gjerdet og ønsker deg en billig sykkel, så finnes det muligheter gjennom å besøke såkalte ”politiauksjoner”. Her selges uidentifiserte gamle sykler som har stått og støvet bort i mange år på politihuset. Ta gjerne kontakt med politiet for å høre om det er noen kommende auksjoner i ditt nærområde.